Jonas Cramby's Chocolate caramel cake with maldon salt

RECEPT JONAS CRAMBY 

HELLMANN’S THANGSGIVING 2013


Portioner: 10
Förberedelsetid: 40 till 50 minuter


Ingredienser:

  • 5 dl mjöl 
  • 1.5 dl kakao 
  • 2 tsk bakpulver 
  • 0.25 tsk bikarbonat 
  • 0.5 tsk salt 
  • 3 ägg 
  • 3.5 dl socker 
  • 3 dl Hellmann’s majonnäs 
  • 1 msk vaniljextrakt 
  • 3 dl ljummet vatten 

Glasyr: 

  • 300 gram mörk choklad 
  • 2 dl socker 
  • 1 msk glykossirap 
  • 0.5 dl vatten 
  • 2.5 dl grädde 
  • 340 gram rumsvarmt smör 
  • Flingsalt 

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 160 grader. Smöra och bröda en form. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål. Vispa ägg och socker fluffigt, ungefär fem minuter. Tillsätt majonnäsen och vaniljen och vispa ihop. Rör i en tredjedel av de torra ingredienserna, sedan hälften av vattnet, sedan en tredjedel torra, resten av vattnet och resten av det torra. Häll smeten i formen, den ska vara väldigt lös, och baka på 160 grader i 40-50 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr. Låt svalna. 
  2. Gör en karamell genom att koka socker, glykossirap och vatten på mediumvärme. Rör inte runt, men peta ner sockerkristaller som formas med en pensel. Efter ungefär 10 minuter när sockret blivit gyllenbrunt och luktar kola häller du i grädden och vispar runt tills den löst sig. Häll blandningen över chokladen, som du brytit upp i bitar, och låt smälta. 
  3. Vispa chokladkolablandningen och dutta i små bitar av det rumsvarma smöret tills du fått i allt och glasyren blivit blank och fin. Sätt in i kylskåpet i 20 minuter så att det får rätt konsistens. 
  4. Dela chokladkakan på mitten, bred på hälften av chokladkolan plus lite flingsalt. Lägg på toppen och täck med resten av chokladkolan plus mer flingsalt. Servera med vaniljglass och inlagda körsbär. 
TOP